На Саемот на книгата ќе биде доделена наградата „Ванѓа Чашуле“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

„Ванѓа Чашуле“, наградата за книжевен превод од шпански и португалски јазик, ќе биде доделена денеска на штандот на ТРИ на Саемот на книгата.Со прогласувањето на победниците, ќе се одбележат 100 години од раѓањето на македонската преведувачка, историчарка и публицистка во чијашто чест се доделува наградата што го носи нејзиното име.

Со овој чин, семејството Чашуле, во соработка со Издавачки центар ТРИ, ја продолжува традицијата на доделување на ова признание, што се случуваше од 1988 до 2014 година.

Наградата ќе ја врачи Илија Чашуле, син на Ванѓа Чашуле, а Калиопа Петрушевска ќе ја образложи одлуката пред саемската публика.

За наградата беа земени превид само книжевни преводи од шпански и португалски јазик објавени од 2014 до 2022 година.

Овој значаен настан симболично ќе се одржи токму на Денот на македонскиот јазик, чија автентичност и убавина се потврдуваат со квалитетни книжевни преводи, наведуваат од Издравчки центар ТРИ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK