Изложба на фотографии “Жените и фотографијата 2024” во Куманово

ку.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKНа 07.03.2024 година во четврток, со почеток во 19,30 часот во Изложбениот салон на НУ Центар за култура “Трајко Прокопиев“ – Куманово ќе биде отворена традиционалната изложба на уметничка фотографија “Жените и фотографијата 2024”.

Изложбата ја организира Фото клубот “Куманово“ во соработка со НУ Центар за култура “Трајко Прокопиев“ – Куманово и Општина Куманово.

„Оваа изложба не само што го одбележува Меѓународниот ден на жената – 8 Март, туку исто така го слави неизмерниот талент и креативноста на жените фотографи од Македонија. Со големо задоволство, овозможивме простор за учество на 48 фотографки, кои со своите 270 фотографии не оставија без зборови. Нивната преданост и страст кон уметноста на фотографирање се одразени во секој кадар и во секој момент зграбен преку светлината во објективот. Селекцијата на 50 фотографии беше тешка, бидејќи секоја фотографија носи со себе нешто специфично, нешто што го искажува видувањето и искуството на авторката. Но во оваа изложба, секоја избрана фотографија претставува еден аспект на женската моќ и влијание во современиот свет на уметноста. Овој настан не е само прилика за нас да се возхитиме на фотографското уметничко изразување на жените, туку исто така е и прилика да се потсетиме на важноста на рамноправноста во уметноста и во секој аспект на нашето општество. Благодариме на сите учеснички за нивната инспирација и вклученост во оваа изложба, како и на посетителите кои ќе ја однесат дома со себе визијата на жените во фотографското уметничко творење“, велат организаторите.

Изложбата ќе биде поставена до 20.03.2024 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK