Колумни

Где си Тричко, стара п…о – пишува Горан Момироски

Посветено на сите поранешни и идни жртви на Бранко Тричковски Со мало задоцнување ми пренесоа дека некогаш “големиот” Бранко Тричковски потрошил дел од твоето драгоцено време на гледање и коментирање на емисијата на “груевистичкото зло” […]

Колумни

Зошто е името безбедносно прашање – пишува Горан Момироски

Британскиот амбасадор во Македонија Чарлс Гарет е интелигентен дипломат од кариера кој што точно знаел какви последици ќе предизвика неговата последна изјава. Неговото тврдење дека прашањето за името е централно регионално безбедносно прашање бездруго не […]

Колумни

ХЕРОИНАТА БАБА ПАРА ГРДАНОВСКА ОД ИЛИНДЕНСКО КРУШЕВО

Ретки се, во светската историја на револуциите, да се истакнат и жени-старици. И нашата Илинденска револуцијa не останала “сиромашна” од еден таков лик. Тоа е баба Пара Грдановска. За жал, речиси,и никаде , со ништо […]

Колумни

Нова колумна од професорката Ванковска – “Македонија или НАТО? #Сега кажи!”

“Ноторен спин е дека членството во НАТО носи безбедност! Настрана што фаќаме страна во момент кога Трамп ја носи орвелијанската Националната стратегија за одбрана (која заговара глобален судир, полош од Студената војна). Воената безбедност на […]