Прва конференција за лешникари во Македонија “Сигурна иднина на Швајцарскиот пазар” Придружете се на револуцијата на лешникот!

leshnikari_23432424
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

– За прв пат во Македонија ќе се одржи “Конференција за Лешникари  под слоганотСигурна иднина на Швајцарскиот пазар”, организирана од Нелкоски Органик Фуд,. Настанот е закажан за 8 јуни 2024 година, во хотел Александар Палас во Скопје, со почеток од 10 часот и ќе трае до 13:00 часот.Целта на оваа конференција е да обезбеди вредни информации и поддршка за одгледувачите на лешници. Конференцијата ќе биде отворена од г-дин Цветан Трипуновски, дополнителен министер за земјоделие, шумарство и водостопанство, а на неа свое обраќање ќе имаат и претставници на големи компании од Швајцарија, како и претставници на ИМЕ, ГИЗ и Балкан Биосерт.

На оваа конференција ќе се зборува за можностите за обезбедување долгорочни договори со загарантирани минимални цени за продажба на лешниците, поддржани од швајцарски купувачи како HALBA – Дивизија на Coop Cooperative. Меѓудругото, на оваа конференција ќе се зборува и за најновите барања од страна на лешникарите за промени во законодавството што ги засега производителите и како тие промени можат да ви помогнат, како и за промени во субвенционирање, продажба, сертифицирање и други важни прашања.

Ќе се споделат и корисни информации кои ќе помогнат да се разбере процесот на сертификација потребен за извоз на лешници на пазарите во ЕУ и Швајцарскиот пазар, и за насоките за добивање на потребните сертификати.

Пазарот на лешници доживува силен раст, поттикнат од зголемената потрошувачка во економиите во развој и зголемената популарност на здрави грицки. Според неодамнешното истражување на пазарот, се предвидува глобалниот пазар на лешници значително да порасне во наредните години, што ќе понуди ветувачки поврат на инвестицијата за оние кои се вклучени во неговото одгледување и преработка. Лешниците не само што се вкусни, туку и преполни со хранливи материи, вклучувајќи витамини, минерали и здрави масти.

Ова ги прави популарен избор меѓу потрошувачите кои се свесни за здравјето и барана состојка во различни кулинарски производи.

Со својата комбинација на профитабилност, одржливост и побарувачка на пазарот, одгледувањето лешник нуди привлечна деловна можност. Без разлика дали сте искусен земјоделец кој сака да се диверзифицира или нов учесник кој истражува земјоделски потфати, индустријата за лешници ви посакува добредојде да се придружите на овој растечки сектор.

Мисијата е да се придонесе за просперитетна и еколошки одговорна индустрија за лешници и да се обезбеди сеопфатна поддршка и ресурси за помош на земјоделците да успеат.

Оваа конференција ќе означи почеток на нова историја за лешникарството во Македонија и дека тоа ќе стане една стратешка култура со сериозен извозен потенцијал.

Конференцијата е поддржана од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство, СВГ, ИМЕ, ГИЗ, КООП Халба Швајцарија.

Доколку сте заинтересирани да учествувате ве молиме пријавете се на:

E-маил: [email protected]

Тел: 078 233 073

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK