Одобрено финансирање на Инвестицискиот план на Македонија за забрзана енергетска транзиција, вреден 85 милиони евра

photo-20.03.2024.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKКлиматскиот инвестициски фонд (ЦИФ) го одобри Инвестицискиот план на Северна Македонија за забрзана енергетска транзиција од јаглен кон чиста енергија во вредност од 85 милиони евра.

Со одобрување на овие средства од ЦИФ се обезбедуваат првите фондови за реализација на Инвестициската платформа за праведна транзиција на Северна Македонија во вредност од 3 милјарди евра која што беше лансирана на COP 28 во Дубаи на крајот на минатата година.

Министерството за економија денеска во Владата пред претставници на комитетот на Климатскиот инвестициски фонд, ЕБРД, Светска Банка, ИФЦ и Развојната Банка го презентираше Инвестицискиот план за забрзана транзиција на јаглен на Северна Македонија.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK