ЗА 20 години Хрватска ќе биде празна, младите си заминуваат: мрачни прогнози на германските медиуми

38622273626_8b85fe5d7e_b.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKВо извештајот на онлајн порталот на уредувачката мрежа на Германија (РНД) за животот во „најмладата членка на Европската унија“, авторот Дорстен Фуш забележува дека бројките го покажуваат несомнениот економски напредок на Хрватска по 11 години членство во ЕУ.

„Домашниот бруто-производ порасна од речиси 60 на добри 71 милијарда американски долари во 2022 година, невработеноста падна од 17 на шест до седум отсто, а годишните плати се речиси високи како во Полска и Унгарија. Покрај тоа, земјата добива голема финансиска помош на ЕУ, 30 милијарди евра само од 2021 до 2027 година“, се наведува во текстот.

Но, во исто време како голем проблем се посочува и корупцијата. Премиерот Андреј Пленковиќ во изминатите осум години мораше да разреши 30 министри, од кои повеќето поради обвинувања за корупција. Земјата е само на 56-то место во глобалниот индекс на корупција на Транспаренси Интернешнл. Според новото истражување, 74 отсто од населението е незадоволно од насоката во која се развива земјата“, пишува RND.

Авторот ја цитира и Соња Шримбек. „Владата однадвор се претставува како проевропска и посветена на владеењето на правото, но внатрешно гледаме голема демократска регресија. Затоа, колку и да е мрачна сликата што ја имаат граѓаните за нивните политичари, многумина се задоволни од тоа што тие се дел од Европа. Особено имајќи ја предвид сопствената историја“, наведува авторот.

Така е и со сопственичката на фризерскиот салон Ксенија Јукчиќ. Нејзиниот 30-годишен син работи како поморски инженер во Ротердам. „Европа? Тоа е најдоброто нешто што можеше да ни се случи“, вели тaa Затоа што му овозможила на синот подобар живот.

Ентузијазам за Европа покажува и Хана Зоричиќ, заменик главен државен благајник во Министерството за финансии. Нејзината последна голема задача беше да ја подготви земјата за воведување на еврото. „Добро е да се биде дел од ова големо семејство наречено Европа. Возбудливо е да се седне на маса и да се види како другите земји и Европската комисија не гледаат како рамноправни членови“, вели таа и додава дека имала различни понуди да работи како консултант за големи компании, со многу поголема плата, но, вели таа, „Никогаш не сакав да работам ништо друго освен овие големи стратешки проекти“.

Родољуб и Вишња Џакула се сопственици на мал бизнис во Банија, кој произведува органски производи, главно месо. „Овде живееме подобро благодарение на Европската унија“, нагласува Вишња, таа порака и е важна, но потоа додава: „Проблемот што го имаме е хрватската политика. Тие не го разбираат моделот што ни треба за нашиот регион. Локални, регионални, еколошки – ова е нејзината визија. Во ЕУ, особено во Австрија, сопружниците гледаат модели и сојузници, во Загреб, пред се, ги дочекува рамнодушноста.

И покрај зголемениот стандард и ниската стапка на невработеност, економската состојба на младите е сè уште лоша – цените и на становите и на општите трошоци за живот постојано растат, пишува германскиот новинар. Тој го дава примерот со Емануел, 21-годишник кој работи како келнер и заработува 1.000 евра месечно.

Тоа на прв поглед не звучи лошо, но на крајот не му останува уште многу кога само за станот ќе плати 550 евра. „Затоа, се повеќе млади Хрвати размислуваат да ја напуштат земјата. Според репрезентативна студија на „Фридрих Еберт“, која ќе биде објавена наесен, денес 40 отсто повеќе млади луѓе размислуваат за емигрирање отколку пред шест години, наведуваат германските портали.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK