Врсничко насилство во околината на Задар: На девојче во училиште и ги залепиле и скубеле веѓите

Деветмина-ученици-во-основни-училишта-во-Карпош-заразени-со-салмонела.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKВрсничко насилство е забележано во училиште во околината на Задар. Две момчиња и ги залепиле, а потоа и ги искубале веѓите на девојче. Од страв таа чувала се во себе, но по неколку дена раскажала што се случило.

Веќе некое време трпела навреди и понижувања, и биле кажувани секакви навредливи зборови. Сè до пред некој ден кога и ги залепиле и скубеле веѓите на краткиот одмор на часовите. Училиштето разговарало со нив, пренесуваат тамошните медиуми.

„Мајка ѝ се плаши, и сите ние, а сега и кажуваат дека е кодош и слично“, раскажува близок роднина на нападнатата ученичка на „Задарски лист“ за најновиот случај на врсничко насилство во основно училиште во близина на Задар.

„Мислам дека ниту родителите на тие деца, тие две момчиња, не знаеле нешто за тоа. Ниту директорот не знаеше, само кога отидов да ја видам во понеделникот. Очигледно е дека не е направено како што треба, не знам точно какви се прописите и условите, но тоа не е мала работа, ова е насилство кое не треба да се толерира и овие деца треба да се санкционираат. Тоа било во училиште, а не надвор од училиште и училиштето треба да реагира бидејќи вака излегува дека се на страната на насилниците“, додава таа.

Директорката на училиштето во соопштението вели дека училиштето ќе ги преземе сите мерки за да се откријат деталите за овој случај. Таа додава дека ангажирала стручна служба и класниот раководител за да ја покани мајката на девојчето на интервју.

„Многу ми е жал. Денеска беа интервјуирани, а сè уште немам повратна информација бидејќи денеска имавме државни испити по англиски јазик, кои штотуку завршија пред малку. Знам дека мајката е на разговор и сега ќе разговарам со стручната служба“, изјави директорката на училиштето од Задар.

Напоменува и дека за случајот се информирани родителите на двете момчиња и дека наскоро се очекува разговор со нив. Директорката објаснува дека кога се работи за вакви случаи се спроведуваат педагошки мерки и санкции.

„Така ќе биде и овој пат. Значи, по дискусијата со учениците и родителите, од двете страни, ќе донесеме одлуки и ќе преземеме мерки согласно правилникот и статутот на училиштето, а доколку има потреба ќе бидат известени и другите институции. Секако, овој случај е во процес на разрешување. Училиштето секогаш го зема она што е потребно за да го заштити детето. Мора да земеме се во предвид, се внимателно да испитаме и да преземеме понатамошни чекори, но нормално ќе одговорат сите деца кои учествуваа“ истакна директорката.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK