(Видео) Kитови забележани во Јадранското Море: граѓаните предупредени да не им се приближуваат

8ac5b24f-7515-44e1-a33c-e9590c9cd099.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKОд Националниот парк Мљет информираа дека добиле неколку пријави за китови во каналот Мљет. Веднаш ги известиле граѓаните и им порачале да не се приближуваат до китовите.

„Во понеделникот на 10 јуни добивме неколку пријави дека е забележан кит во каналот Мљет помеѓу Полач и Трстеник. Во моментов немаме повеќе информации или сознанија за видот, но ве молиме не му приоѓајте со пловни објекти и доколку го забалежите известете не за локацијата и времето“, стои во објава на Фејсбук профилот на Националниот парк Мљет.

Минатата година во близина на Корчула, исто така, по неколку пријави од граѓани, Институтот „Син свет“ од Вели Лошињ утврдил дека во тој дел на Јадранот има најмалку пет единки на китови исклучително ретки китови.

Инаку, тие живеат на длабочина од еден километар, па затоа повеќето посети на китовите на овој дел од Јадранското Море завршуваат со заглавување и умирање на единките. Поради оваа причина, неопходно е да се обезбеди следење на групата за да се утврди правецот на движење и да може навреме да се преземат спасувачки акции.

Спектакуларни сцени на китови се видени и во близина на Шолта, снимени на видео каде се слушаат воодушевени гласовите на набљудувачите кои го гледале китот како излегува од водата и плива по површината додека исфрла вода, пишува „Вечерњи лист“.

Голема сензација беа два големи кита видени во август 2020 година во каналот Велебит. Тоа е вториот по големина вид кит во светот, кој може да порасне до 27 метри, додека подвид е забележан на Јадранот со големина од околу 23 метри.

Истражувачите излегоа на терен за да го фотографираат големиот кит од воздух со дрон за да ја анализираат неговата големина и здравје и да направат биопсија на кожата за ДНК анализа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK