Уставниот суд на Хрватска одлучи, Милановиќ не може да се кандидира за функцијата

milanovic.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKХрватскиот Уставен суд одлучи Зоран Милановиќ дека не може да биде на списокот за парламентарните избори.

Актуелниот претседател не може да биде кандидат за премиер.

Во членот 96 од Уставот е предвидено дека претседателот на Републиката не може да врши други јавни или професионални должности. Претседателот на Републиката е непартиско лице и при вршењето на оваа должност не смее да учествува во политичките активности на ниту една политичка партија, што исклучува секаква можност претседателот на Републиката, во контекст на распишаните парламентарни избори, да биде кандидат на листата за избор на претставници или предложен за кандидат за функцијата претседател на Владата на Република Хрватска и во тоа својство да учествува во политичката изборна кампања.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK