–>

Прв случај на омикронската подваријанта Ерис потврден во Србија

Прв-случај-на-омикронската-подваријанта-Ерис-потврден-во-Србија.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Институтот за јавно здравје на Војводина го потврди првиот случај на омикронската подваријанта ЕГ.5 наречен Ерис.

Светската здравствена организација ја уверува јавноста дека вирусот не претставува голема закана за јавното здравје и дека нема докази дека предизвикува посериозни форми на болест.

Мутациите Ерис и Форникс веќе се широко распространети во Америка, Кина, Јужна Кореја, Португалија и Шпанија.

Експертите укажуваат на претпазливост, а граѓаните велат дека не би сакале овој злобен вирус повторно да се врати, известуваат српските медиуми.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK