–>

Никој не дојде во градинката за аутистичното девојче (6) – случај што го вознемири регионот

Никој-не-дојде-во-градинката-за-аутистичното-девојче-6-–.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKХрватска и регионот се згрозени од драматичната приказна за шестгодишното девојче кое било одбиено од сите згрижувачки семејства и 31 дом, откако никој не дошол да ја земе во градинка.

За среќа, нејзината судбина повеќе не е неизвесна откако психологот Валерија Кангера апелираше до јавноста преку социјалните мрежи.

Приказната за прв пат ја презентираше порталот „Индекс“, истакнувајќи го повеќедецениското искуство на Валерија Кангера во загрепскиот Центар за социјална заштита.Таа својот апел го објави на Фејсбук и предизвика лавина реакции.

„Девојчето има 6 и пол години. Лице мазно како порцелан, заоблени кафени очи на слатко маче со најдолги трепки на светот, кикички обвиткани во розови ластичиња и насмевка што не ја симнува од нејзиното лице. Министре, потребно е итно сместување на ова убаво девојче“ – напиша психологот во својот апел.

Како што беше истакнато, дури 31 институција во Хрватска одбиле да го примат девојчето, што оставило длабока емотивна трага кај сите кои биле во контакт со неа. Кога ја однеле од градинката специјализирана за деца со пречки во развојот, воспитувачката плачела од беспомошност, а Кангера и нејзиниот социјален работник морале да ги поттиснат солзите пред оваа тажна ситуација.

Откако одбивањата станале неподносливи, психологот го однела девојчето во нејзината канцеларија во Хрватскиот завод за социјални работи. Таа го критикуваше системот и немањето сместување за ова мало девојче.

Синоќа во хрватското Министерство за труд се одржа прес-конференција на која беше соопштено дека девојчето конечно е згрижено во Центарот „Слава Рашкај“ и дека и е добро.

Случајот со оваа девојче ја потресе не само Хрватска, туку и земјите од регионот кои ја пренесуваа приказната. Привремената директорка на Хрватскиот завод за социјална работа, Татјана Штритоф, истакна дека девојчето досега било згрижено од пошироко семејство, демантирајќи ги пишувањата на медиумите дека веќе неколку дена се барало сместување за девојчето.

„Сместување за девојчето е пронајдено вчера, веднаш по известувањето од градинката. Станува збор за привремен недостаток на соодветна родителска заштита, па затоа беше неопходно итно да се дејствува со цел да се обезбеди привремено сместување на дете. Во соработка со установата „Слава Рашкај“ е реализирана оваа социјална услуга за сместување во кризни ситуации“, рече Штритоф, цитирајќи го извештајот на Хина.

Директорот нагласи и дека експертите сега ќе ги утврдат понатамошните потреби на девојчето, со намера да го вратат во основно семејство.

На прашањето како е можно дури 31 институција да одбие да го прими девојчето, Штритоф потврди дека се добиени негативни одговори. Таа истакна дека девојчето е со тешкотии во развојот, и дека е важно ваквите ситуации да не се шират преку социјалните мрежи и порталите.

Државниот секретар на Министерството за труд Маргарета Маџериќ додаде дека по известување од градинката веднаш било побарано итно сместување за девојчето. Таа истакна и дека Министерството работи на зголемување на сместувачките капацитети за деца без соодветна родителска заштита.

„Денес имаме околу 2.800 такви деца. Од нив околу 900 се сместени во установи, додека останатите се сместени на други места. Наша намера е да создадеме соодветни услови детето, ако то е можно, да се врати во семејството“, рече Маѓериќ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK