Хрватска повлекува морска сол од пазарот поради присуството на пластика

Screenshot-2024-07-08-130327.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKДржавниот инспекторат на Хрватска ја повлече од пазарот јодираната морска сол произведена од Котањ, поради идентификувани пластични честички, настанати при мелењето сол.

Како што е наведено на веб-страницата на Хрватската агенција за земјоделство и храна, производот не е во согласност со Регулативата 178/2002 за воспоставување на општите принципи и услови на законот за храна, формирање на Европската агенција за безбедност на храна и воспоставување процедури во областа на безбедноста на храната.

Станува збор за морска сол од 92 грама, со рок на употреба до 4 јуни 2026 година, 4 јули 2026 година, 9 септември 2026 година, 17 октомври 2026 година и 18 декември 2026 година, објавено е на веб-страницата Котањи, пренесува „Н1“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK