Европскиот парламент ја изгласа резолуцијата за Србија со која се бара истрага за изборите

Европскиот-парламент-ја-изгласа-резолуцијата-за-Србија-со-која-се.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKЕвропскиот парламент ја изгласа резолуција за Србија во врска со наводните нерегуларности за време на изборите на 8 февруари 2024 година.

Европскиот парламент изгласа резолуција со која бара меѓународна истрага за наводните нерегуларности за време на изборите одржани минатиот декември во Србија, како и суспендирање на европските фондови, доколку се докаже дека властите биле директно вмешани во измама на гласачите.

За резолуцијата на Европскиот парламент за ситуацијата во Србија по изборите гласаа 461 пратеник; против имаше 53, а воздржани 43.

Европскиот парламент бара независна истрага од почитувани меѓународни правни експерти и институции за нерегуларности на парламентарните, покраинските и локалните избори, со посебен осврт на изборите за собранието на град Белград, бидејќи одредени обвинувања се прошируваат, вклучително и оние за организирана миграција на гласачите на локално ниво надвор од опсегот вклучени во извештаите на ОБСЕ/ОДИХР (Канцеларијата на ОБСЕ за демократски институции и човекови права)“, се вели во едногласната резолуција, пренесува РСЕ.

„Европскиот парламент ја повикува Европската комисија детално да ги следи извештаите на Судот на ревизори и веднаш да започне со ревизија на средствата обезбедени за Владата на Србија во рамките на Инструментот за претпристапна помош III (ИПА III) и други финансиски инструменти.

Парламентот подвлекува дека доколку српските власти не се подготвени да ги спроведат клучните изборни препораки или ако наодите од оваа истрага покажуваат дека српските власти биле директно вмешани во измама на гласачите, тој повикува на суспензија на финансирањето на ЕУ врз основа на сериозни прекршувања на правилата.

Се проценува дека парламентарните и локалните избори во Србија на 17 декември „отстапија од меѓународните стандарди и посветеноста на Србија за слободни и фер избори поради постојаната и систематска злоупотреба на институциите и медиумите од страна на функционерите со цел стекнување на неправедна и неоправдана предност.

Се нагласува дека овие избори не може да се смета дека се одржале под фер услови поради наводите за „широка и систематска измама што го загрози интегритетот на изборите во Србија“.

Во текстот со сериозна загриженост се забележуваат бројните докази собрани од меѓународни и домашни набљудувачи, кои покажуваат активности кои претходеле и во текот на денот на изборите, кои можеле да го променат исходот на изборите и, се наведува, би можеле да имаат критично влијание, особено врз изборните резултати за градот Белград и сериозно го поткопуваат легитимитетот на парламентарните избори.

„Србија, како земја кандидат за членство во ЕУ, нема доволно применети основни демократски стандарди на ЕУ и меѓународните стандарди. Се повикуваат властите на Србија да обезбедат доволно демократски гаранции за одржување на следните редовни локални избори во 2024 година, како и во иднина“, се нагласува во резолуцијата на ЕП.

Во резолуцијата се жали на немање институционален одговор на сериозните сомнежи за вмешаност на функционери во изборни манипулации и злоупотреби, со што, според договорениот текст на резолуцијата, се одржува неказнивост и се обезбедува континуитет на оваа практика.

Се наведува и дека некои од изборните нерегуларности, кои доведоа до изборите во декември 2023 година, претставуваат потенцијално кршење на законот и Уставот на Србија.

Европските пратеници со резолуцијата најостро ги осудуваат неоснованите тврдења на српските власти дека во организацијата на постизборните протести биле вмешани земјите членки на Европската унија.

Тие жалат што протестите биле искористени како повод за ширење анти-ЕУ наративи во медиумите блиски до владејачката партија.

Инаку, резолуциите на Европскиот парламент не се правно или политички обврзувачки за земјите-членки и европските институции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK