„Едностраните мерки само долеваат масло на огнот“, кажа германскиот амбасадор во Косово за упадот на косовските специјалци во српските општини

„Едностраните-мерки-само-долеваат-масло-на-огнот-кажа-германскиот-амбасадор.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKГерманскиот амбасадор на Косово Јерн Роде ја поддржа изјавата на ЕУ во врска со операцијата на специјалните единици на косовската полиција кон институциите во српските општини. Истакна дека еднострани мерки не може да допринесат за намалување на тензиите, туку напротив.

„Повторно, во потполност ја поддржувам оваа изјава! Едностраните мерки само долеваат масло на огнот и се спротивни на намалувањето на тензиите. Дијалогот што го води ЕУ меѓу Косово и СРбија е единствениот форум за решавање на овие прашања“, наведе Роде на социјалната мрежа Икс.

Европската Унија изрази голема загриженост поради операцијата на специјалните единици на косовската полиција кон институциите во општините Драгаш, Пеќ, Исток и Клина, како и во просториите на невладината организација Центар за мир и толеранција во Приштина, предупредувајќи дека изненадното затворање на нивната канцеларија ќе има негативни ефекти за секојдневниот живот на косовските Срби.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK