Бесплатни бањи за повеќе од 21.000 пензионери во Србија

Пензионерка-нападната-во-Автокоманда-по-расправија.png
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKУправниот одбор на Републичкиот фонд за пензиско и инвалидско осигурување (ПИО) Србија донесе одлука за трошоците за рехабилитација на пензионерите.

Фондот соопшти дека во финансискиот план за оваа година за социјалниот стандард на пензионерите се планирани 1,24 милијарди динари, што е за 77 отсто повеќе во однос на претходната година, бидејќи со измените на Законот за пензионерите е предвидено од 1 јануари 2024 година за социјалниот стандард на пензионерите, наместо досегашните 0,10 отсто, издвојува 0,15 отсто од првичните приходи на Фондот.

Притоа е зголемен и првичниот приход во однос на претходната година, така што во 2024 г. , ќе се одвојат повеќе средства за сите видови социјален стандард, пред се за опоравување на пензионерите во бањите.

85 отсто од вкупните средства за социјалниот стандард, односно 1,05 милијарди динари се наменети за финансирање на трошоците за рехабилитација на пензионерите во здравствено-стационарните установи и бањско-климатските бањи.

Се проценува дека над 21.000 пензионери ќе заминат на бесплатно опоравување во една од бањите во Србија според годинешниот конкурс, што е најголема бројка досега.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK