–>

Бериша: Однесувањето на Рама во Блед е срамно, тој го создаде првиот режим на нарко држава во Европа

1693302094_unnamed-file.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Лидерот на Демократската партија на Албанија, Сали Бериша, го нарече премиерот Еди Рама „дрзок“ поради говорот што тој го одржа на Стратешкиот форум во Блед, Словенија, објави „Албанска пошта“.

Бериша рече дека однесувањето на премиерот Еди Рама е „срамно“.

Рама ги шокираше со неговото однесување сите учесници, вклучително и новинарите, забележува бугарскиот „БГНЕС“. Тој ја споредил Бугарија со Русија, но не ја потценил Хрватска, идентификувајќи ги двете држави како агресори.

„Бугарија лесно може да ја нападне Северна Македонија како Русија – Украина, Хрватска лесно ќе ја нападне Србија, Србија – Косово, а Босна може самата да се нападне. Ова го рече албанскиот премиер во дискусијата што може да се направи за побрз влез во ЕУ, како што сега се случува со Украина поради конфликтот со Русија.

Гледајќи го конфликтот во Украина и забрзувањето на патот кон ЕУ поради него, се прашувам: кој кого треба да нападне за побрзо да влезе во ЕУ, како Украина? И си одговарам: Бугарија лесно може да ја нападне Северна Македонија без сомнение, Хрватска лесно може да ја нападне Србија, Србија – Косово, Босна може да се нападне без проблеми. Ние, Албанија, можеме да бараме од Грците да нè нападнат и тие со задоволство ќе го направат тоа, Црна Гора може само да лежи на плажа. И така сите ќе бидеме подготвени да влеземе во ЕУ заедно со Украина“, изјавил Рама.

Бериша на социјалната мрежа го напиша следново: „Во позиција на дрзок јастреб, Еди Рама, за да го изрази своето незадоволство од студениот однос на ЕУ кон Албанија, во Словенија изјави дека ако борбата за членство на Украина е земени како основа на ЕУ, балканските земји се подготвени да се напаѓаат едни со други. Ова е ненадејна, срамна изјава“.

Бериша додаде дека „Украинците го потпишаа статутот за кандидат за членство на својата земја во ЕУ со крв, херојство, жртви и извонредна борба и отпор, мачеништво на стотици илјади нивни синови и ќерки за слободата и суверенитетот на својата земја од варварскиот руски агресор, но и во заштитата на слободата и суверенитетот на сите слободни народи во Европа“.

„Еди Рама го создаде во Албанија првиот и единствен режим на нарко-држава во Европа, заснован на организиран криминал, наркотици, корупција на албанските администратори, што ги принуди Албанците да ја напуштат Албанија повеќе отколку што останаа Украинците од руското бомбардирање на нивните села и градови“, заклучува Бериша и додава дека „за Албанците е срамно тоа што им го претставува Рама“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK