Дачиќ: Резолуцијата за геноцидот во Сребреница не придонесува за помирување

Ivica_Dacic.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПрвиот потпретседател на Владата на Србија и министер за надворешни работи Ивица Дачиќ изјави дека Резолуцијата за геноцидот во Сребреница за која денеска треба да се разговара во ОН не придонесува за помирување и консензус и посочи дека она што се случи во Сребреница не може да се квалификува како геноцид бидејќи се знае што подразбира дефиницијата на тој термин.

Дачиќ за „ТВ Пинк“ изјави дека во Сребреница се случило злосторство, но не и геноцид, бидејќи по дефиниција тој термин подразбира дека некој имал план да уништи нација, што не било случај.

„Имате злосторство што е, се разбира, страшно, а ние самите како српски народ инсистираме сите одговорни за тоа да се добијат, бидејќи штетата е направена на српскиот народ во целина. Геноцидот е кривично дело што подразбира дека некој имал план да уништи нација“, изјави Дачиќ, пренесува Танјуг.

Тој посочи и дека Резолуцијата за геноцидот во Сребреница не придонесува за помирување и дека прашањето за кое ќе се разговара во ОН треба да се тргне од дневниот ред.

„Ако донесовме општа резолуција против геноцидот, зошто сега се носи индивидуална резолуција и Србите, покрај Хутите, се прогласени за единствени геноцидни народи, покрај сите злосторници кои биле на оваа планета. Па чекајте, покрај Германците, Турците и другите ќе бидеме етикетирани како геноцидни“, рече Дачиќ.

Дачиќ истакна и дека она што се случи во Сребреница не може да се означи како геноцид бидејќи се случило на територијата на само една општина во Босна и Херцеговина.

„Но, ако имаме нешто што се случило на територијата на само една општина во Босна и Херцеговина, ајде, како можете нешто да прогласите за геноцид? Како, кога го нема на цела територија. Дури и во пресудата стои дека тоа е само до таа општина“, посочи тој.

Дачиќ додаде и дека е неопходно да има единство меѓу српскиот народ, бидејќи времињата не се лесни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK