–>

Бугарскиот премиер Денков: Скопје треба да си ја заврши домашната задача, Бугарија нема да го смени ставот

Screenshot-2023-08-28-165501.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK





Зошто е толку голем проблем Бугарите да бидат вклучени во уставот на РСМ меѓу десетина други народности, истакнува бугарскиот премиер Николај Денков во изјава за бугарските медиуми.

Северна Македонија додава тој треба да го искористи секој отворен прозорец сега и во наредните неколку месеци.

Со спроведувањето на т.н Францускиот предлог, како резултат на кој беше укинато ветото, всушност разговорот веќе не е меѓу Бугарија и Северна Македонија, туку меѓу РСМ и ЕУ, вели бугарскиот премиер, пренесуваат тамошните медиуми.

Нема причина Бугарија да го смени ставот кон Северна Македонија, вели Денков и додава оти очекува нашата земја да ги исполни обврските преземени од францускиот предлог.

На прашањето дали бугарскиот став кон Македонија ќе се смени затоа што некои политичари во Скопје се надеваат дека може да се случи нов европски притисок кон Софија, тој одговара:

„Категорично не. Со спроведувањето на т.н француски предлог, како резултат на кој беше укинато ветото, всушност разговорот веќе не е меѓу Бугарија и Северна Македонија, туку меѓу РСМ и ЕУ. Она што се очекува е нашите соседи да ги исполнат обврските преземени кон ЕУ. Нема причина да го смениме нашиот став“, рече тој.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK