„За секој случај“: дури 75 проценти од пациентите во Ковид кризата биле лекувани со антибиотици

Screenshot-2024-05-03-192006.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKИако за време на пандемијата на Ковид, само осум проценти од хоспитализираните поради оваа болест во светот страдале од бактериска инфекција која бара третман со антибиотици, дури 75 проценти од сите пациентите биле лекувани со антибиотици „за секој случај“, според новиот извештај на Светската здравствена организација.

Таквата неконтролирана употреба на антибиотици, како што се наведува, веројатно придонела за натамошно глобално ширење на антимикробната резистенција, односно отпорноста на бактериите на антибиотици.

Овие лекови прекумерно се користеле во регионот на Источниот Медитеран и Африка, каде што во периодот помеѓу 2020 и 2022 година, 83 отсто од пациентите биле третирани на овој начин, додека во регионот на Западен Пацифик, повеќе од една третина од пациентите биле третирани по принципот „за секој случај“ со користење на антибиотици.

Во исто време, во Европа и во САД, употребата на антибиотици беше поголема од вообичаеното, но со текот на времето лекарите значително го намалија препишувањето на таквите лекови.

Според извештајот на СЗО, дури 81 отсто од тешко болните од Ковид во светот биле лекувани со антибиотици, додека на пациентите кои имале поблага форма на болеста, во многу случаи, непотребно им бил препишан таков третман.

Извештајот се заснова на податоци и анализа на 450.000 хоспитализирани пациенти во 65 земји во светот, наведе СЗО, истакнувајќи дека итно е потребна промена во политиката за препишување антибиотици.

Отпорот на овој вид лекови претставува сериозна закана за понатамошниот успешен развој на здравствената заштита во светот, предизвикува потешкотии во сточарството и производството на храна и негативно влијае на глобалниот економски напредок. Според некои податоци, во 2019 година во светот се забележани повеќе од 1,27 милиони смртни случаи поради отпорност на антибиотици, а се проценува дека до средината на векот бројот на смртни случаи би можел да достигне десет милиони.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK