Силувачот кој ја држел во подрум својата ќерка 24 години и ѝ направи 7 деца е прогласен за безопасен, може од затвор да оди во старечки дом

Силувачот-кој-ја-држел-во-подрум-својата-ќерка-24-години.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKЈозеф Фрицл (88), австрискиот силувач кој ја држел својата ќерка затворена во подрум 24 години и ѝ направил седум деца, наводно боледува од тешка деменција и тешко се движи. Тој е во затвор од 2009 година, но според новата психолошка проценка сега е безопасен.

„Кронен Цајтунг“ објави дека судскиот психијатар Хајди Кастнер (61), која ја процени менталната состојба на Фрицл за време на судењето и му дијагностицираше тешко растројство на личноста, сега заклучила дека тој треба да биде класифициран како „безопасен“. Поради неговата напредна деменција, најверојатно нема да изврши дополнителни злосторства. Фрицл е и физички во лоша форма и може да се движи само со помош на шетач. Сè на сè, веќе не може да се очекува од него да постапува планирано, па дури и да не прави криминални дејствија.

За форензичкиот психијатар, Хајди Кастнер, неговите фантазии, како онаа за свадбената подготовка на неговата ќерка, се само обид да се прикријат неговите злосторства. Но, таа повеќе не гледа причина да го држи во одделението за многу опасни престапници.

Поради лошата здравствена состојба, Јозеф Фрицл би можел да биде префрлен во затворска амбуланта или во државен дом за стари лица.

„Веќе сум во процес на добивање условно ослободување за него. Ако апликацијата биде одобрена, а претпоставувам дека ќе биде, би сакал да му обезбедам место во дом за инвалиди“, изјави адвокатата на Фрицл, Астрид Вагнер за „Кронен Цајтунг“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK