–>

Пекарите во Газа се мета на бомбардирање, луѓето нема од каде да си купат леб

Пекарите-во-Газа-се-мета-на-бомбардирање-луѓето-нема-од.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПеттина од пекарите поддржани од Агенцијата на ОН за палестински бегалци во Газа биле бомбардирани досега, бидејќи беа издадени предупредувања за „катастрофален“ недостиг на храна поради недостаток на гориво.

Агенцијата на ОН за помош и работи соопшти дека 10 од 50-те пекари што ги снабдувала со брашно – помагајќи да се намали зголемената цена на лебот – биле погодени во воздушни напади и дека горивото за возилата за транспорт на брашно до оние што останале биле погодени.

Лебот беше очајно баран, со долги редици во пекарниците и стана главна храна за многу луѓе во засолништата, во кои сега се сместени повеќе од 600.000 луѓе – тројно од нивниот предвиден капацитет.

Светската програма за храна соопшти дека само две пекари што ги договори имале доволно гориво за да ги одржат своите печки во функција, а оние што работат произведуваат шест пати повеќе од нивниот капацитет. Таа снабдуваше просечно 200.000 луѓе дневно со леб, но тоа падна на 150.000 во средата, рече портпаролот.

Десетици илјади луѓе се потпираат на мали пекари за да најдат леб што ќе го вратат во своите семејства. Луѓето си го ризикуваат животот и чекаат во редици со часови, но често си одат дома со празни раце.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK