–>

На изборите за швајцарскиот парламент се очекува победа на десните популисти

На-изборите-за-швајцарскиот-парламент-се-очекува-победа-на-десните.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKДесничарските популисти од Швајцарската народна партија (СВП), кои водат, според анкетите, на денешните парламентарни избори во Швајцарија треба да ја зацврстат својата водечка позиција. Популистичката партија е најсилната партија во Швајцарија веќе 20 години и најверојатно ќе добие околу два поени и ќе собере околу 28 отсто од гласовите. Социјалдемократите (СП) би можеле да добијат околу 18 отсто, додека Зелените и Зелените либерали, кои направија големи пробив пред четири години, но овојпат би можеле да изгубат гласови.

Преместувањето на гласачите надесно е отстапување од „зелениот бран“ што ги карактеризираше изборите во 2019 година. Политиколозите тоа го објаснуваат со поголема потреба од стабилност во време на криза. Изборниот резултат не се очекува да доведе до промени во швајцарската федерална влада, која се состои од седум службеници кои го сочинуваат Федералниот совет. Со децении ги даваат четирите најголеми партии.

Најголеми партии се СВП и СП, либералната Слободна демократска партија на Швајцарија (ФДП) и поранешната Христијанско-демократска народна партија (ЦВП), сега наречена Центар. Седумте членови на федералната влада генерално се на функција 10 или повеќе години и генерално зависи од нив лично да одлучат кога сакаат да се повлечат. Како што е вообичаено во Швајцарија, гласачките места се затвораат напладне.

Право на глас имаат над 5,5 милиони граѓани. Мнозинството или повеќе од 90 отсто гласаат по пошта. Се избираат двата дома на парламентот, Националниот совет и Советот на држави. Според анкетата спроведена од Институтот Сотомо пред изборите, 36 отсто од испитаниците веруваат дека најважното политичко прашање се премиите за здравствено осигурување кои ги мачат гласачите поради високите трошоци за живот, а потоа и климатските промени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK