Кои земји имаат „најмоќни“ пасоши

Кои-земји-имаат-„најмоќни-пасоши.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПостојат шест земји кои имаат најмоќни пасоши во светот.

Граѓаните на Франција, Германија, Италија, Јапонија, Сингапур и Шпанија можат да уживаат без визи или пристап до неверојатни 194 дестинации ширум светот и затоа се на врвот на индексот за пасоши на Хенли за 2024 година.

Индексот е креиран од „Henley & Partners“, глобална советодавна фирма за државјанство и престој со седиште во Лондон, користејќи ексклузивни податоци од Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт (IATA), која опфаќа 199 пасоши и 227 дестинации за патување.

И за прв пат досега шест земји го делат првото место, од кои четири се од Европа: Франција, Германија, Италија и Шпанија.

Јапонија шеста година по ред е на првото место, а Сингапур од второто место минатата година дојде на првото место годинава, пренесува веб-страницата „Australia News“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK