Кан: Сега е јасно дека Брегзит не функционира, ја влече економијата надолу

Кан-Сега-е-јасно-дека-Брегзит-не-функционира-ја-влече.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKЕкономијата на Велика Британија се намали за шест отсто по напуштањето на Европската унија – годишен трошок од 178 милијарди долари, рече градоначалникот на Лондон Садик Кан, при што се очекува недостигот да достигне десет отсто до 2035 година.

Кан, член на опозициската Лабуристичка партија, која гласаше против Брегзит на референдумот во 2016 година, ја засноваше својата изјава на извештајот што го нарачал од економските консултанти „Кембриџ Економетрикс“, кој проценува колку брзо ќе растеше економијата доколку Британија гласаше да остане во ЕУ.

„Сега е јасно дека Брегзит не функционира. Тешката верзија на Брегзит со која завршивме ја влече нашата економија надолу и ги зголемува трошоците за живот“, рече Кан.

Лабуристите имаат голема предност пред конзервативците на премиерот Риши Сунак пред изборите, кои тој има намера да ги распише во втората половина на оваа година.

Британскиот Национален институт за економски и социјални истражувања (NIESR) во ноември процени дека Брегзит ја намалил големината на економијата за 2-3 отсто, а влијанието се очекува да се зголеми на 5-6 отсто до 2035 година.

Креаторот на политиката на Банката на Англија, Џонатан Хаскел, минатата година процени дека Брегзит ги повредил инвестициите со намалување на БДП за 1,3 отсто до крајот на 2022 година – што е еквивалент на 1.000 фунти по домаќинство годишно.

„Кембриџ Економетрикс“ соопшти дека се очекува Брегзит да го намали годишниот економски раст во Британија за 0,4 процентни поени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK