Екстремната десница на трето место по предвремените избори во Франција

Screenshot-2024-07-07-205222.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK🔴За апсолутно мнозинство во парламентот потребни се 289 пратенички места
🔴Право на глас имаа над 49 милиони граѓани
🔴Резултатите од овие избори се значајни за европската поддршка за Украина, глобалната дипломатија и економската стабилност на ЕУ
🔴Претседателот Макрон ги распишаа овие предвремени избори по значителната загуба на изборите за Европскиот парламент на 9 јуни

Екстремно десничарскиот национален собир на трето место по предвремените избори во Франција – левичарскиот Нов народен фронт е водечки, покажуваат излезните анкети.

Се очекува партијата на Жан-Лук Меланшон да освои меѓу 172 и 205 места, повеќе од која било друга партија, но сепак многу помалку од 289-те места потребни за апсолутно мнозинство.

Ансамблот на центристичкиот сојуз на претседателот Емануел Макрон заврши на второто место, очекувајќи да заземе 150-175 места.

И во огромен шок, француското екстремно десничарско национално рели (РН) се очекува да заврши на третото место со 115-150 седишта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK