Би-Би-Си: Русија можеби регрутира кубански државјани да се борат во Украина

ук.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKРусија веројатно регрутирала кубански граѓани да се борат во Украина, ги пренесува Би-Би-Си резултатите од својата истрага.

Според извештаите, Кубанците биле намамени во руската армија со високи плати и пасоши, а во септември и октомври 2023 година на Интернет на проукраинската платформа „ИнформНапалм“ протекоа податоците за пасошот на околу 200 Кубанци кои наводно се приклучиле на руската армија“, пренесува медиумот.

Според написите, документите протекоа на интернет и извештаите во медиумите сугерираат дека на Кубанците им се нудат месечни исплати од околу 2.000 долари, што е огромна сума за Куба, каде просечната месечна плата е помала од 25 долари, според Би-Би-Си. Рускиот пасош овозможува безвизно патување до 117 дестинации, додека на сопствениците на кубански пасоши се ограничени на 61.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK