–>

Американските власти заплениле повеќе од 1,4 милијарди долари украдени од помошта за Ковид

kovid
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Вкупно 119 обвинети ја признаа вината или беа осудени за време на акцијата, според податоците на Министерството за правда.

Американското Министерство за правда соопшти дека запленило повеќе од 1,4 милијарди долари што криминалците ги украле од помошта за Ковид-19 и обвини повеќе од три илјади кривично обвинети во федералните окрузи низ целата земја, пренесоа британските медиуми.

Одделот за правда ги објави резултатите од националните мерки за сузбивање на измамите поврзани со пандемијата, кои обвинија 371 лице за злосторства поврзани со измама на повеќе од 836 милиони американски долари во средства за Ковид.

Вкупно 119 обвинети ја признаа вината или беа осудени за време на акцијата, според податоците на Министерството за правда.

САД истражуваат повеќе случаи на измама поврзани со програмите за помош на американската Влада. Во мај 2021 година, Гарланд ја основа Работната група за спроведување на измами „Ковид-19“. Минатата година, одделот го назначи федералниот обвинител Кевин Чемберс да води напори да ги истражи наводните шеми за измама во програмите за помош од пандемијата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK