–>

Ал-Судаири: Саудиска Арабија има дадено 13,6 милијарди долари помош за Палестинците

saudiska arabija 1
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Саудискиот амбасадор во палестинските територии, Наиф бин Бандар ал-Судаири, кој е со седиште во Аман, во интервју за „Ашарк ал-Авсат“ дека со текот на годините неговата земја дала 13,6 милијарди долари за помош на Палестинците.

Неговата изјави уследи два дена по предавањето на акредитивните писма како прв нерезидентен саудиски амбасадор во палестинските територии и прв нерезидентен генерален конзул во Ерусалим во време кога САД се обидуваат да придонесат за нормализирање на односите помеѓу Ријад и Израел.

Според ал-Судаири дел од финансиската помош е дадена директно на палестинската управа, дел на Агенцијата за помош и работа на ОН за палестинските бегалци (UNWRA) и Саудискиот развојен фонд, кој им помага на земјите во развој.

Тоа несомнено ги покажува нашите блиски односи и саудиската помош за нашите браќа во Палестина, посочи ал-Судаири.

Тој, исто така, наведе дека саудиските кралеви отсекогаш ја поддржувале палестинската кауза и го потсети кралот Фајсал кој, откако го снабдуваше Израел со американско оружје во војната Јом Кипур во 1973 година, воведе ембарго на нафта што доведе до меѓународна криза.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK