–>

Тасевска од СДСМ: Кога ќе влеземе во ЕУ платите ќе бидат за 70 до 100 отсто поголеми од сега

Тасевска-од-СДСМ-Кога-ќе-влеземе-во-ЕУ-платите-ќе.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Во последните неколку години економските и интеграциските политики на СДСМ донесоа поголеми плати и пензии и економската стабилност во услови на повеќе кризи, рече на денешната прес конференција пратеничката од СДСМ, Лидија Тасевска.

Според неа, податоците се особено јасни ако се спореди со времето на ДПМНЕ, кога земјата беше 11 години во изолација и скарана со целиот демократски свет. Стапката на невработеност во 2016 година беше речиси 24%, СДСМ успеа да ја намали драстично и денес е околу 14%. Само за една година имаме зголемена вработеност од 9,5%.

Тасевска истакна дека минималната плата на работниците во државата, во 2016 година со ДПМНЕ изнесуваше 10.000 денари а во некои сектори и 8.000 денари, додека СДСМ неколкупати ја зголеми минималната плата и од оваа година изнесува 21.000 денари што е двојно повеќе во однос на ДПМНЕ.

Таа истакна и дека просечната нето плата во 2016 година изнесувала околу 22.000 денари, а СДСМ го остварило изборното ветување пред време и во 2023 година, просечната нето плата е историски највисока и изнесува 37.000 денари.

– Со политиките на СДСМ 230 евра месечно повеќе во семејниот буџет на работниците во државата, рече Тасевска.

Таа истакна дека со членството во Европската Унија овие економски резултати ќе бидат значително поголеми, а според неа во првите 5 години од членството работниците ќе имаат повисоки плати од 70 до 100 проценти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK