Заплнети пет килограми сребрен накит и бижутерија на скопскиот аеродром

Заплнети-пет-килограми-сребрен-накит-и-бижутерија-на-скопскиот-аеродром.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKОколу пет килограми сребрен накит и бижутерија се запленети од страна на царински службеници на Меѓународниот Аеродром Скопје откако странски државјани не го пријавиле накитот со што направиле прекршок на царинските регулативи.

Во едниот случај станува збор за четири килограми сребрен накит и бижутерија што британски државјанин, инаку сопственик на продавница за накит се обидел да ги изнесе од државата, без притоа да ја декларира стоката од комерцијален карактер кај царинските службеници. Накитот е откриен при контрола на рачниот и дополнителниот багаж којшто е побаран од страна на царинските службеници по увид на картата на патникот.

Во вториот случај, на влез во државата, запленети се 123 парчиња сребрен накит откриени по контрола на патник, инаку турски државјанин, кој патувал од Истанбул.

Царинската управа и натаму во рамки на своите надлежности спроведува активности за поддршка на легалната трговија и сузбивање на сивата економија.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK