–>

ВМРО-НП: Идеологијата на ВМРО одамна е избришана во Македонија, посоодветно би било овој ден да го прославуваме како ден на „кумановската битка“

ВМРО-НП-Идеологијата-на-ВМРО-одамна-е-избришана-во-Македонија-посоодветно.png
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKВМРО-Народна партија на сите македонски граѓани, а особено, како што вели, „на македонските патриоти им го честита денот на големата победа во „кумановската битка“ со која Србија ја започна дваесет и тригодишната окупација на Македонија“.

„Со оглед на фактот дека веќе одбележувањето на „Зебрњак“ стана традиција на прославување на општатата историја со српскиот народ и со оглед на фактот дека датумот 23 октомври се поклопува со „Денот на основањето на историското ВМРО“, ВМРО-Народна партија му предлага на македонското општество, денот на ВМРО да го замениме со ден на „кумановската битка“, велат од ВМРО-НП.

„Очигледно е дека идеологијата на ВМРО веќе одамна е избришана во нашата Македонија и очигледно е дека Македонија веќе одамна припаѓа на српскиот свет па затоа отворено предлагаме, согласно со нашето денешно сфаќање на историјата, културата и секојдневната српска асимилација на македонскиот простор многу посоодветно би било овој ден да го прославуваме како ден на „кумановската битка“ отколку како „ден на ВМРО“, се додава во соопштението на ВМРО-НП.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK