–>

(Видео) Има злоупотреба на европското знаменце, нема напредок во борбата против корупцијата и владеењето на правото, Извештајот е правичен, оценува Гир

Видео-Има-злоупотреба-на-европското-знаменце-нема-напредок-во-борбата.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKИако ЕК потенцира одредени области каде е постигнат напредок, тој е многу искрен за оние области каде не е постигнат напредок особено за оние области кои ние ги сметаме за толку важни и ги опишуваме како дел од основите во пристапните преговори, истакна евроамбасадорот Дејвид Гир за Извештајот за напредокот на државата објавен од старана на Европската комисија.

Укажѓа на областите каде Македонија нема постигнато напредок а тоа како што рече е пред се со владеењето на правото, борбата против корупција, реформите во јавната администрација и основните човекови права. Извештајот како што рече е искрен но правичен.

„Сакаме да ги охрабриме властите како и сите политички актери да направат многу повеќе за да ги унапредат реформите. Сите сфаќаме дека проширувањето е во наш взаемен интерес.

Северна Македонија продолжи да ги засилува своите напори за да ја зацврсти демократијата додека се соочува со значитекни предизвици во владеењето на правото. Во Извештајот се искажува загриженост за политичката поларизација што влијаеше врз работата на Собранието со што се одолжуваат потребните реформи. Процесот за пристапување кон ЕУ бара консензус меѓу политичките партии токму за клучните реформи. Извештајот забележува прекумерна и некогаш несоодветна употреба на забрзаните процедури. Повиуваме на тоа дека ЕУ знаменцето треба да се користи кога е директно поврзано со усвојување на закони чија главна цел е да се усогласт со ЕУ нормите а не да се скрати дебатата за важни прашања. Има злоупотреба на знаменцето во случајот на измените на кривичните закони и законите поврзани со патните коридори 8 и 10Д Бехтел и Енка Договорот“, потенцира Гир.

Подвлече дека напредок не е постигнат и во областа на владеењето на правото и борбата против корупцијата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK