–>

Вечерва почнува зимското сметање на времето, Гренланд за првпат нема да ги врати стрелките на часовникот

Вечерва-почнува-зимското-сметање-на-времето-Гренланд-за-првпат-нема.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKОд вечерва почнува зимското сметање на времето.

Стрелките на часовникот во 3 часот по полноќ ќе се поместат еден час наназад и ќе биде 2 часот.

Пред 2 години праксата на менување на стрелките на часовникот „напред-назад“ требаше да биде укината. На онлајн анкета, 83% од граѓаните на ЕУ гласаа дека стрелките на часовникот не треба да се менуваат, оти тоа им предизвикува проблеми со здравјето. Европскиот парламент ја изгласа одлуката, а топката сега е кај членките на ЕУ кои мора да се усогласат и да кажат дали и во иднина ќе има зимско и летно сметање на времето. Досега владите немаат заеднички став.

Но, жителите на Гренланд, вечерва за првпат нема да ги вратат стрелките на зимско сметање на времето. Наместо да ги вратат стрелките на часовникот, гренландските власти одлучија трајно да останат во постоечката временска зона.

Во недела поголемиот дел од Европа, вклучително и Данска, ќе го поместат часовникот за еден час наназад и на тој начин ќе се префрлат од летно на зимско сметање на времето.

Сепак, на Гренланд наместо претходните четири часа ќе биде три часа помалку од Данска. Малиот град Итокортормит на истокот на Гренланд е единствениот дел од островот кој во недела ќе го врати часовникот назад.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK