Приватните специјализанти ќе протестираат пред Здравство: Покачување на месечниот надоместок, здравствено осигурување и регулирање на работниот статус

Ministerstvo-za-zdravstvo-tabla.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKУтре во 11 часот приватните специјализанти ќе одржат мирен протест пред Министерството за здравство.

Тие преку соопштение упатија неколку барања до министерот за здравство.

„Покачување на месечниот надоместок (кој моментално е 26 000 денари) на ниво на моментална просечна плата во Р.С. Македонија и понатамошно усогласување на нашата плата со просечната плата во државата. Здравствено осигурување да добијат сите приватни специјализанти.

Регулирање на работниот статусот на приватните специјализани (моментално се водиме како невработени лица, со договор на дело, без ни еден ден стаж во тек на 6 години специјализација)“, бара Здружението на лекари специјализанти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK