–>

Претседателот да го отповика македонскиот амбасадор во ООН: Левица со Декларација за солидарност со палестинскиот народ

Претседателот-да-го-отповика-македонскиот-амбасадор-во-ООН-Левица-со.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПратениците на Левица до претседателот на Собранието, поднесоа предлог Декларација за солидарност со палестинскиот народ и осуда на израелската окупација.

Во Декларацијата составена од девет точки, која се темели на неколку меѓуанародни акти и резолуции на Обединетите Нации, меѓудругото се бара осуда на воените злосторства врз палестинските цивили извршени од страна на безбедносните сили на Израел и осуда на политиките на апартхејт имплементирани врз палестинскиот народ.

Се бара од Владата на РМ да ја признае независната држава Палестина и да воспостави дипломатски односи на ниво на амбасади, а од Претседателот на Републиката се бара веднаш да го отповика македонскиот амбасадор во ООН, кој, како што велат, гласаше воздржано за Резолуцијата на Генералното собрание на ОН за заштита на палестинските цивили, како и вклучување на припадници на АРМ во мировните мисии на ООН за пружање хуманитарна помош на Појасот Газа.

„Со оваа Декларација, пратениците на Левица, му предлагаат на Собранието на РМ, како уставен носител на законодавната власт и средиште на парламентарниот плурализам, да го изрази својот политички став за неприфатливите, нечовечки и страотни сцени на масакри и колективна траума кои секојдневно доаѓаат од разурнатата Газа, осудувајќи ја илегалната израелска окупација на палестинските територии.

Сметаме дека нормативниот текст на Декларацијата во склад со традицијата на југословенската дипломатија и истиот е прифатлив за сите политички чинители застапени во македонскиот парламент, а ова особено во духот на интернационализмот и меѓународната солидарност“, истакнуваат од Левица.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK