Нов состав на Собранието ќе биде избран во следните 20 дена, инаугурацијата на Силјановска-Давкова најдоцна викендов

ВМРО-ДПМНЕ-поднесе-250-амандмани-на-предлог-буџетот-за-2024-година.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПо завршувањето на парламентарните избори, следен чекор е мандатот на новиот собраниски состав да биде верификуван од ДИК.

Во согласност со Уставот, новоизбраното Собрание се состанува на конститутивна седница најдоцна 20 дена по одржаните избори, а ќе ја свика претседателот на Собранието од претходниот состав.

Доколку не се закаже конститутивна седница во предвидениот рок, пратениците сами се состануваат и го конституираат Собранието на дваесет и првиот ден од денот на завршувањето на изборите.

Мандатот на пратениците во Собранието се избираат за време од четири години, и пратеникот не може да врши други јавни функции или професии. Собранието се распушта ако за тоа се изјасни мнозинството од вкупниот број пратеници.

Во однос на претседателските избори, најдоцна на 12 мај треба да биде свикана собраниска седница за инаугурација на новоизбраната претседателка Гордана Сиљановска Давкова. На 12 мај истекува мандатот на Стево Пендаровски.

Доколку инаугурацијата на Силјановска се случи на 12 мај, таа ќе треба да го додели мандатот за новиот состав на Владата.

 

Пред преземањето на должноста, претседателот дава свечена изјава пред Собранието со која се обврзува на почитување на Уставот и законите.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK