–>

На македонскиот пазар не се пласирани небезбедни минерални води и газирани пијалаци, велат од Агенцијата за храна

На-македонскиот-пазар-не-се-пласирани-небезбедни-минерални-води-и.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKСе следи состојбата со труењата со минерални води и сокови во Република Хрватска, информираат од Агенцијата за храна во Македонија за „Макфакс“.

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), велат од таму, како контакт точка на европскиот Систем за брзо известување за небезбедна храна и храна за животни – RASSF, до овој момент нема добиено нотификација дека на македонскиот пазар се пласирани небезбедни минерални води и газирани пијалаци.

„Како одговорна институција за безбедноста на храната, АХВ ја следи состојбата со случаите на труење со газирани пијалаци и минерална вода во Република Хрватска. Зајакнати се инспекциските контроли при увоз на храна од оваа земја и доколку се јави потреба, навреме ќе бидат преземени потребните мерки за заштита на граѓаните и од овој тип небезбедни производи“, истакнуваат од оваа институција.

Информацијата од Агенцијата за храна и ветеринарство следи откако вчера во Хрватска беа изнесени информации за труење со газирани пајалаци.

Веста беше потврдена и од страна на надлежните служби во таа земја.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK