Муртезани-Бомгартнер: во фокусот евроинтегративните процеси

Screenshot-2024-07-09-124051.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKМинистерот Орхан Муртезани оствари средба со амбасадорот на Француската Република во Северна Македонија, Сирил Бомгартнер.

Во фокусот на дискусијата беа евроинтегративните процеси, билатералната соработка помеѓу Северна Македонија и Франција како и можностите за продлабочување на истата.

Во 2021 година беше ратификуван Договорот помеѓу Северна Македонија и Француската Република за основањето на Француската развојна агенција, ПРОПАРКО и Експертиза Франција во Северна Македонија кој отвора можности за соработка особено во поглед на заштита на животната средина и климатските промени, економски развој и социјала.

Со назначувањето на Миа Матковиќ како нов експерт, Франција уште еднаш ја потврди нејзината поддршка за процесот на европска интеграција на Северна Македонија и нејзиното приближување до полноправно членство во унијата, велат од неговиот кабинет.

Говорниците ја потврдија заложбата за продолжување и продлабочување на успешната билатерална соработка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK