–>

Лога повторно ќе го поднесе законот за амнестија, но овојпат во редовна постапка

Лога-повторно-ќе-го-поднесе-законот-за-амнестија-но-овојпат.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKМинистерот за правда Кренар Лога најави дека  повторно ќе го поднесе законот за амнестија, овојпат по редовна постапка, откако претходно денес Собранието со 66 гласа „против“ не го го поддржа донесувањето на законот по скратена постапка.

Лога рече дека на денешното гласање гледа како одмазда за измените на Кривичниот законик кон него и неговата политичка партија.

„Денеска не се прифати предлогот за да биде по скратена постапка. Тогаш, јас пак ќе ја повторам постапката, но ќе биде редовна постапка. Ако сакаат дежаву, пак ќе ја имаат таа можност уште еднаш да гласаат“, рече Лога, додавајќи дека законот не се однесува на луѓе, туку на кривични дела.

Законот предвидува лицата на кои им е изречена казна затвор до шест месеци потполно да се ослободат од издржување на казната. Осудените лица на кои им е изречена казна затвор над шест месеци се ослободуваат од издржување 30 проценти од целокупната казна изречена со правосилна пресуда. Со тоа, се очекува во моментот да бидат целосно ослободени од затворска казна 286 осуденици, а делумно да бидат амнестирани 996.

Амнестијата не се однесува на лицата што се осудени на доживотен затвор, за кривично дело убиство, за кривични дела против изборите и гласањето, против половата слобода и половиот морал, против државата, против човечноста и меѓународното право, за кривичните дела злоупотреба на службената положба и овластувањето од член 353, несовесно работење во службата од член 353-в, сите од Кривичниот закон, за кривични дела против јавниот ред од членовите 394 до 394-г од Кривичниот законик, како и за кривични дела сторени при вршење семејно насилство и родово-базирано насилство. Амнестијата не се однесува за кривични дела разбојништво од член 237 став 5 и разбојничка кражба од член 238 став 5 од Кривичниот законик, за кривичните дела измама на штета на средства на Европската Унија од член 249-а, перење пари и други приноси од казниво дело од член 273, злоупотреба на службената положба и овластувањето од член 353, несовесно работење во службата од член 353-в, примање поткуп од член 357, давање поткуп од член 358, давање награда за противзаконито влијание од член 358-а и за примање награда за противзаконито влијание од член 359, сите од Кривичниот законик.

Од Министерството велат дека целта е да се овозможи растоварување во казнено-поправните установи со оглед на фактот што состојбата таму во изминатиот период е алармантна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK