–>

„Колку години се случува ова?“- пациентите од Онкологија побараа детална истрага и доставија листа на барања до обвинителите

„Колку-години-се-случува-ова-пациентите-од-Онкологија-побараа-детална.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Тројца пациенти од Онкологија денес разговараа со двајцата обвинители кои ја водат предистрагата за случајот со кражбата на лекови на онкологија.

Пациентите ги повикаа сите кои имаат било какви сомневања и информации да одат во Обвиниелството или пак да контактираат со нив.

„Отворено ве повикуваме, не се плашете. Придружете ни се, дојдете на следната средба, споделете ја вашата приказна, дајте личен придонес, воедно ќе им помогнеме и ним да ја вршат истрагата. Или истото направете го на следниот телефон 076 304-872 на овој телефон ќе бидат запишани вашите податоци по што ќе ве контактира јавен обвинител или преку електронска пошта osnovnojav[email protected]“, порачаа пациентите по средбата.

Пред обвинителите посочиле кои лекови недостасуваат на онкологија и кои недостасувале во минатото, а нагласиле и дека истрагата мора да биде длабока, детална и да се врати години наназад.

Тие на состанокот со обвинителите доставија листа на барања, во која се наведува неопходноста да се направат детални испитувања и длабински да се прочешлаат историите на пациентите, бројот на истории кои се чешлаат. Прашуваат колку години наназад се случува ова. Побараа и по случаен избор да се изберат онколошки пациенти кои ќе имаат континуиран увид во истрагата и од истрагата ќе сведочат за веродостојноста.

На обвинителите им дале насоки за дополнителни лекови за кои сметаат дека треба да се испитува.

Пациентите и вечерва во 19 часот ќе протестираат пред Обвинителството, коментирајќи дека се оградуваат од политика.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK