„Фени“ ќе почне со работа на штета на вработените – Левица бара национализација

Screenshot-2024-06-10-173725.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKСтартот на производство во тенденциозно ограбениот од офшор компании, индустриски комбинат „Фени“, според најавите, е неизвесен, велат од Левица. Причината за ова, како што појаснуваат, е што работниците сѐ уште немаат склучено договори за вработување.

„Главен проблем е тоа што на работниците им се нудат мизерни услови по однос на месечните примања. Згора на тоа, новите сопственици се закануваат со увоз на работници од Косово!

Претходните апели на Левица да се искористи можноста за национализирање на компанијата, која е во една од најпрофитабилните индустрии, беа занемарени од претходната власт. Затоа, повторно упатуваме апел да се преземат потребните чекори за враќање на достоинството на вработените, кои не бараат дополнителни, туку си ги бараат заслужените примања, согласно видот на дејноста што ја извршуваат“, истакнуваат од Левица во нивното соопштение.

Пратеникот од Левица, Сашко Јанчев, се сретна со вработените пред Фабриката и изјави дека Левица има долгорочен план за максимално искористување на суровината, намалување на количината на јаловина, еколошки одржливо производство и достоинствен живот на работниците кои макотрпно работат во еден од најголемите извозни капацитети во државата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK