–>

Битиќи се сретна со новиот Регионален директор на Француската агенција за развој, Арно Дофен

Битиќи-се-сретна-со-новиот-Регионален-директор-на-Француската-агенција.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKВицепремиерот Битиќи се сретна со новиот Регионален директор на Француската агенција за развој, Арно Дофен

Заменик Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, оствари средба со новиот Регионален директор на Француската агенција за развој, Арно Дофен.

На средбата, на која присуствуваа Максим Лебовиц, заменик на Регионалниот директор, претставничката надлежна за Северна Македонија и за Косово, Мелани Маленво, како и Амбасадорот на Франција, Сирил Бомгартнер, стана збор за соработката на Владата со Француската агенција за развој, но и можностите за соработка со Француската агенција за развој и Македонската развојна банка.

На средбата, меѓу другото се разговараше и за Програмата за Енергетска ефикасност на Јавни згради, финансирана и преку Зелениот климатски фонд, односно за поефикасното искористување на финансиските средства кои и стојат на располагање на Северна Македонија, за што во првата фаза се предвидени 5 милиони евра како грант средства и 22 милиони евра поволни кредити.

Вицепремиерот Битиќи и Дофен, разговараа и за можноста за проширување на програмата со вклучување на единиците на локалната самоуправа во проектите за енергетска ефикасност, преку одвојување на финансиски средства наменети за индивидуални станбени објекти и згради, а преку програмата беше побарано од Вицепремиерот Битиќи да бидат опфатени и наши граѓани од најранливите категории.

Регионалниот директор на Француската агенција за развој, Арно Дофен, го информираше вицепремиерот Битиќи дека Агенцијата досега има алоцирано средства во износ од една милијарда евра за проекти во регионот во секторите енергетика, транспорт, пречистителни станици, отпад, општинска инфраструктура и за поддршка на Развојните банки, и изрази поддршка од Агенцијата нашата земја максимално овие можности.

Адаптацијата и отпорноста на инфраструктурата кон климатските влијанија се еден од најголемите предизвици во справувањето со климатските промени.

Зградите се одговорни за речиси 40% од емисиите на стакленички гасови поврзани со енергијата и се очекува употребата на енергија за ладење на просторот да се удвои до 2040 година. Земјите итно треба да ги намалат емисиите што ја менуваат климата и да се прилагодат на зголемените температури и другите климатски влијанија.

Владата на Република Северна Македонија продолжува со напорите за постигнување на целите за енергетска ефикасност, овозможување на мерки и активности за заштеда на електрична енергија, а со тоа и справување со влијанијата од глобалната енергетска криза.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK