Цигарите се веројатно првата работа што ви паѓаат на ум кога ќе помислите на никотин. Еден од најсилните растителни отрови предизвикува зависност, но обезбедува и чувство на релаксација. Но она што можеби не сте го знаеле е дека никотинот се наоѓа и во храната што ја јадете секој ден, иако експертите тврдат дека неговото влијание кога го внесуваме на тој начин е различно. „Никотинот кој се наоѓа во компирите, карфиолот, модриот домат и другите намирници се мери во микрограми (μg)“, вели Маркус Линдблад од Нортерер.
Еден милион μg е еднаков на еден грам, така што нивоата се минимални. Сепак, добро е луѓето да разберат што всушност е никотинот и каде може да се најде.
Некои експерти проценуваат дека луѓето консумираат околу 1.400 ng (нанограми) никотин дневно преку храната. Она што е зачудувачки е што овие количини се наоѓаат во пире од компири, кое содржи околу 675 ng никотин.
Зеленчук како модар патлиџан и зелени пиперки се исто така на таа листа, заедно со доматите, кои содржат околу 332 ng секој. За да биде појасно, една просечна цигара може да содржи околу 12 mg никотин, што е 18 илјади пати повеќе од еден компир.
Ниско ниво на никотин
Токму затоа експертите не веруваат дека на ист начин можете да станете зависник од храна. „Иако никотинот е природно присутен во овошјето, зеленчукот и другите намирници што ги јадеме секој ден, нивото е исклучително ниско, така што нема начин да станете зависни од нив“, додава Линдблад.„Кога ги консумирате овие намирници, мали концентрации на никотин патуваат низ цревата и телото лесно се вари.”