Денес е Ден на македонскиот јазик

FotoJet-2024-05-05T142840.616.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПетти мај е прогласен за „Ден на македонскиот јазик“. На овој ден во 1945 година, со решение на Народната влада на Федерална Македонија е усвоена азбуката на македонскиот јазик врз принципот еден глас – една буква, а набргу потоа, на 7 јуни 1945, е усвоен и Правописот на македонскиот јазик.

Кодификацијата на современиот македонски стандарден јазик се заокружува со делата на Блаже Конески – Граматиката на македонскиот литературен јазик, Речникот на македонскиот јазик и Историјата на македонскиот јазик.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK