36 години Саем на книга во Скопје: Негување на книжевната култура и промовирање на писменоста во Македонија

fin__v4_Hari-Poter-KV-Landscape-1920x1080px
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK

Традицијата на „Саемот на книгата“ во Скопје е негувана културна манифестација веќе 36 години, и игра клучна улога во промовирањето на писменоста и литературата во Македонија. Корените на оваа традиција може да се проследат уште од почетоците во доцните 1980-ти.Првиот Саем на книгата во Скопје бил организиран во 1989 година, изложувајќи го богатото литературно и културно наследство. Овој настан означува значајна пресвртница, бидејќи имал за цел да ги собере издавачите, авторите и љубителите на пишаниот збор од целата земја и регионот. Примарната цел на саемот била да се слави книгата, поттикнувајќи ја љубовта кон литературата и читањето во заедницата.

Со текот на годините, Саемот на книгата во Скопје расте и по обем и по своето значење. Овој настан станува истакната платформа за издавачите да ги покажат своите најнови публикации, авторите да се поврзат со своите читатели и читателите да истражуваат разновидни книги, од фикција до академски дела. Истовремено саемот секоја година се повеќе привлекува реномирани автори, но и научници, збогатувајќи го интелектуалниот и литературниот пејзаж на регионот.

Саемот на книгата – нашиот голем празник, наскоро почнува. Пред нас е 36-то издание на оваа вредна и долготрајна книжевна и општокултурна манифестација која го обединува целиот културен свет на едно место – читателите (сегашни и идни), писателите, професионалците и сите допрени од магијата на книгите. Како сведок на голем број изданија на Саемот, горд сум што оваа манифестација опстојува – но и се развива, покрај сите предизвици, а со тоа ги одржува и духот и културата во градот и во државата, го чува и возвишува светот на книгите, светот на смислата и убавината, светот на приказните што го прават животот поубав.

Годинешното издание на Саемот на книгата ќе донесе многу новини и ќе биде чекор напред кон стандардите што ги гледаме во светот. Преку својот ангажман во Македонската асоцијација на издавачи, ТРИ активно учествува во развојот на нов концепт на Саемот, кој значително ќе го збогати искуството на сите посетители – нов изглед на саемската хала, нов промотивен центар и поголем фокус на програмската содржина. Се погриживме од оваа година Саемот да добие и професионална димензија преку Фелоушип програма, која во Скопје ќе донесе професионалци од областа од регионот и од Европа, која ќе иницира поголема соработка меѓу издавачите, и перспективно поголем пласман на македонската книжевност надвор од нашите граници.

А ТРИ подготвува многу работи – ексклузивни саемски новитети, гостувања на звучни авторски имиња, средби и промоции, потпишувања и читања, настани за деца и неформални дружења – сето тоа на највеселиот штанд на кој ги пречекуваме сите посетители со насмевка и одлични книги. Верувам дека годинава ќе ги надминеме очекувањата на сите и ќе имаме уште еден Саем за паметење” изјави Бојан Саздов, Претседател на Македонската асоцијација на издавачи и Извршен директор на Издавачки центар ТРИ.

Она што започнува како скромен собир еволуираше во голем годишен настан со мноштво посетители, и млади и стари, желни да се нурнат во светот на литературата. Денес, Саемот на книга ги надминува локалните граници и промовира културна размена со многу земји. На тој начин, не само што игра клучна улога во промовирањето на читањето и писменоста, туку е и доказ за трајната моќ на книгите и нивната способност да ги обединат луѓето преку заедничката љубов кон литературата. Со својата 36-годишна историја, оваа традиција продолжува да расте, инспирирајќи генерации читатели и писатели во Македонија.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK