Проф. Најчевска: Според Конвенцијата за заштита на човековите права и основни слободи

Според Конвенцијата за заштита на човековите права и основни слободи: “Секое лице е слободно да ја напушти која и да е земја вклучувајќи ја и својата. Остварувањето на тие права може да биде предмет само на оние ограничувања кои се предвидени со закон и кои претставуваат неопходни мерки во интерес на националната безбедност, јавната безбедност, одржувањето на јавниот ред, спречувањето …

Continue Reading

Проф. Владимир Трајковски: Што покажа вчерашниот социјален експеримент?

Што покажа вчерашниот социјален експеримент? 1. Дека во Македонија има лица со ниска самосвест за идентитет, име, односно анационални ликови. 2. Низок степен на интернет култура, а висок степен на простотилук. 3. Дека има многу „пациенти“ со Стокхолмски синдром. 4. Дека има многу партиски ботови кои киснат по задача на туѓи ѕидови со цел да омолавожуваат, шиканираат, навредуваат. 5. Како …

Continue Reading

Тамара Јованов: Неутралност во време на неправди?

Неутралност во време на неправди? Меѓу академската фела и бизнисмените, неретко ќе сретнете т.н. неутрални ликови, кои во името на некаква замислена лична слобода и сочувување на профитот, стојат на ставот дека не бираат страна. Тоа во превод значи: не сакам да се лишам од комфорот кој го имам или не сакам да го изгубам она што сум си го …

Continue Reading

Тамара: Глупоста на паметните неретко е најголема!

Глупоста на паметните неретко е најголема! Додека паметните чекаат некој да ги викне оддома за да им даде директорско место, оти тие се најдобри нели, тие другите (наводно помалку паметните), уште пред 33 години се организираа во политички субјекти, со кои освојуваат власт и им ги земаа директорските места. Сега паметните паметуваат како тоа е лошо (добро утро), ама никако …

Continue Reading

Д-р Лазаров: Грозно е ова на онкологија што се случувало

Грозно е ова на онкологија што се случувало. И верувам дека секој еден во бел мантил деновиве има горчлив вкус во устата особено зошто сите медицинари деновиве се предмет на незаслужени напади и навреди по интернетов. А проблемот има име и презиме, и има и други активни истраги,ова не е се. Поголемиот дел од здравстврните работници чесно си ја работат …

Continue Reading

Проф. Најчевска: Не ми пречи Талат за премиер затоа што е Албанец

Да се разбереме. Не ми пречи Талат за премиер затоа што е Албанец. За мене етничката припадност е општествен конструкт кој треба да биде напуштен. Ми пречи тоа што е припадник на партиско/етничката мафија која не влече доле во калта на криминалот, неписменоста и примитивизмот.

Continue Reading

Божидар Божиновски: Дефетизам и апатија се општествена болест раширена од пропагандисти во служба на властите

Дефетизам и апатија се општествена болест раширена од пропагандисти во служба на властите, на оние кои им одговара статус кво, неказнивост, корупција, дно. Само во дно можат такви ликови да опстојуваат, во тиња, во бистра вода тие би биле никој и ништо, затоа што по сите квалитети се никој и ништо. Со дефетизам не само што не придонесувате туку и …

Continue Reading

Проф. Најчевска: Зошто Талат Џафери не треба да биде премиер на Македонија?

Зошто Талат Џафери не треба да биде премиер на Македонија? Прво, затоа што се избира врз основа на бесмислен закон кој нема врска со правото. Имено, техничката/привремената/пржинската влада имаше смисла во периодот на премин од власт која беше срушена од страна на граѓаните како власт во која немаат доверба и заради тоа сметаат дека не може да спроведе фер и …

Continue Reading

Проф. Каракамишева: После речиси 8 години “шарена окупација” на државата едно нешто се извлекува како непобитен факт!

После речиси 8 години “шарена окупација” на државата едно нешто се извлекува како непобитен факт! НЕПОБИТЕН ФАКТ е дека “борбата” беше исклучиво за стекнување материјални интереси, влијанија и за добивање на позиции во државните органи. Ништо друго и ништо повеќе од тоа! Ниту правда донесоа, ниту право видовме, ниту мир има! #небидишарен #бидивистинскиборецзачовековиправа

Continue Reading