Одлуката за осигурување на автомобили е еднострана и штетна за бизнис секторот и економијата во државата, реагира комората на северозападна Македонија

27707185_1480229588754133_439370122_o-1-800x600.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKСтопанската комора на северозападна Македонија ја оквалификува одлуката на Комисијата за осигурување на автоодговорност како неодржлива за благосостојбата на бизнисот и стопанството.

„Многу бизниси мора да се потпрат на употребата на возила за извршување на нивните активности, како што се транспорт на стоки, услуги или вработени. Повисоките цени на полисата за осигурување на автомобили може да имаат пошироки макроекономски ефекти со намалување на довербата и трошењето на потрошувачите, кои се клучни двигатели на економскиот раст“, се истакнува во реакцијата на Комората.

Деловното опкружување, како што оценуваат, станува обесхрабрувачки за домашните компании, но и за странските инвестиции, оставајќи долгорочни последици, но и спротивно на законодавниот систем на ЕУ, кој сè уште му дозволува на Министерството за финансии да одлучува за премиите за осигурување на автомобили, што е спротивно на acquis на ЕУ.

„Со оваа одлука на Комисијата за самоодговорност се ограничуваат одговорностите на другите релевантни фактори како што се компаниите, со кои цените на самоодговорноста се целосно контролирани од државата“, потенцираат од Стопанската комора на Северозападна Македонија.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK