Најголемите пекарски компании се законски обврзани да обезбедуваат струја на слободниот пазар, рече Бислимовски

Bislimovski.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПретседателот на Регулаторната комисија за енергетика Марко Бислимоски рече дека претставници од пекарската индустрија во голем дел зависат од домашното производство и оти со растот на цената на струјата ќе се зголеми и цената на лебот.

Тој додаде и дека големите пекарски компании се законски обврзани да обезбедуваат електрична енергија на слободниот пазар и оти не смеат да бидат снабдувани од ЕВН Хоум.

-Големите пекарски компании во државата, кои обезбедуваат најголем дел, односно над 90 проценти од потребите за леб, мора да одат на слободен пазар на електрична енергија. Тие никогаш не биле снабдувани од универзалниот снабдувач, рече Бислимовски.

 

Тој ги охрабри сите мали потрошувачи кои имаат можност  да се вратат назад на слободниот пазар.

-Ако потрошувачката на малите потрошувачи кои биле снабдувани од ЕВН Хоум во екот  на енергетската криза била околу 450 – 500 милиони киловат часови годинава таа ќе падне на околу 220-230 милиони киловат часови.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK