–>

Хјундаи инвестира повеќе од 12 милијарди долари во САД

Хјундаи-инвестира-повеќе-од-12-милијарди-долари-во-САД.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKЈужнокорејскиот производител на автомобили Hyundai Motor Group објави дека ќе инвестира 12,6 милијарди долари во изградба на погони за електрични возила и батерии во САД. Компанијата ќе потроши 7,6 милијарди долари на фабрика во округот Брајан, Џорџија, која ќе вработи повеќе од 8.500 работници. Во соработка со SK Ona, компанијата ќе инвестира и пет милијарди долари во фабрика за батерии во округот Бартоу, која ќе вработи околу 3.500 работници.

Техничкиот државен универзитет Џорџија и неговиот Технолошки институт потпишаа меморандум за разбирање со Hyundai Motor Group, во кој се наведени соработката за истражување и примена на нови технологии, вклучувајќи ја економијата на водород и развојот на работната сила.

Hyundai истакна дека во наредните години ќе создаде економска вредност во Грузија која ќе се мери во десетици милијарди долари и ќе помогне да се отворат околу 40.000 работни места.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK