–>

Гарантираните цени на храна и пијалаци од 1 август остануваат до крајот на годината, укината и забраната за акциски продажби

Гарантираните-цени-на-храна-и-пијалаци-од-1-август-остануваат.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OKПрехранбените производи и некои од пијалаците кои имаат ознака „гарантирана цена“ ќе се продаваат по истите цени до крајот на годината место до крајот на ноември, а на трговците повторно ќе им биде дозволено да организираат акциска продажба и на прехранбени производи. Министерот за економија Крешник Бектеши попладнево извести дека Владата на денешната седница го продолжила за еден месец рокот за намалените гарантирани цени, и ја укинала забраната за акциска продажба на храна.

„Одлучивме мерката за намалување на цените и ознаката гарантирана цена да продолжи до крајот на годината. Место до 30 ноември таа да важи до крајот на оваа година, а дотогаш најверојатно ќе го имаме новото законско решение кое ќе забрани нефер трговски практики. Тоа значи дека потрошувачите ќе бидат обезбедени и нема да  може да се прават злоупотреби во делот на цените на производите кои беа наведени во претходната одлука. Сите прехранбени производи, безалкохолните пијалаци, алкохолните пијалаци опфатени со одлуката за намалување на цените и со ознаката гарантирана цена мора да ги имаат највисоките цени од први август до крајот на оваа година, намалени со дополнителни 10 %, согласно одлуката“, рече министерот Бектеши.

Мерката „гарантирана цена“ беше воведена во септември годинава откако некои беа утврдени големи разлики во цените кај различни трговци. Рокот е продолжен до крајот на годината, до кога министерот Бектеши очекува да биде усвоено новото законско решение кое ќе спречи нефер практики во трговијата кое за кратко време ќе биде пратено во собраниска процедура.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
OK